صنعت حمل و نقل

در این روزگار که در عصر پیشرفت‌های فناوری و نوآوری‌های تکنولوژیکی قرار داریم، با رشد قابل توجه تقاضا برای ساخت وسایل نقلیه اقتصادی‌تر و سبک‌تر مواجه هستیم. از این طریق، وسایل نقلیه و حمل و نقل تولید شده می‌توانند به کاهش وزن خودرو، افزایش حمل بار، کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و بهبود کارایی خودرو به روش‌های متنوع کمک کنند. راهکار پیشنهادی امروز برای ساخت وسایل نقلیه با این خصوصیات، که همچنین طرفداران زیادی در سطح جهانی دارد، استفاده از پروفیل آلومینیوم است. با توجه به خصوصیات منحصر به فرد آلومینیوم، استفاده از پروفیل آلومینیوم در حمل و نقل، بدون توجه به نوع وسیله نقلیه و حمل نقل (برقی، گازی، هوایی، دریایی و …) در هر حالتی به نفع سازندگان و همچنین مصرف کنندگان نهایی این محصولات است.

منظور از پروفیل آلومینیوم حمل و نقل چیست؟

به طور دقیق، پروفیل آلومینیوم حمل و نقل به پروفیل‌های آلومینیومی اشاره دارد که به طور خاص برای تولید این دسته از محصولات استفاده می‌شوند. پروفیل آلومینیوم، که یکی از محصولات مصرفی آلومینیوم است، بسیار مقاوم در برابر خوردگی است و همچنین وزن بسیار سبکی دارد. این خصوصیات باعث کاهش وزن وسایل نقلیه کاربردی مانند اتوبوس، کامیون و تریلر می‌شود. این در نهایت منجر به افزایش حمل بارها و کاهش انتشار CO2 و مصرف سوخت می‌شود.

بنابراین، می‌توانیم با اطمینان بگوییم که وسایل نقلیه و حمل و نقل تولید شده از پروفیل آلومینیوم حمل و نقل، نه تنها سبک هستند، بلکه عملکرد مقاوم در برابر خوردگی و رطوبت دارند و بسیار مستحکم هستند. در عصر امروز که محیط زیست و صرفه‌جویی در مصرف انرژی اهمیت زیادی دارد، استفاده از پروفیل آلومینیوم حمل و نقل می‌تواند به صرفه‌جویی در سوخت و کاهش انتشار CO2 کمک کند.

محصولات آلومینیومی به لطف رسانایی الکتریکی خود، نه تنها برای استفاده به عنوان قطعات در وسایل حمل و نقل مناسب هستند، بلکه برای کاربرد در زیرساخت‌های مرتبط، مانند سیستم‌های انتقال برق یا ایستگاه‌های شارژ، نیز مناسب هستند.

باید اضافه کنیم که ما در شرکت آلومینیوم میهن غدیر، در تمام صنایع مرتبط با حمل و نقل، می‌توانیم شما را در اجرای طرح‌های سبک‌وزن حمایت کنیم و تمام پروفیل‌های آلومینیومی مورد نیاز شما را در اختیارتان قرار دهیم.

استفاده از پروفیل آلومینیوم در حمل و نقل

آلومینیوم یک فلز چند منظوره واقعی است. استفاده‌های پروفیل آلومینیوم در حمل و نقل در خودروها، وسایل نقلیه تجاری، حمل و نقل ریلی و دریایی نه تنها از نظر زیست محیطی بلکه از نظر اقتصادی نیز جذاب است. هر جا که آلومینیوم در وسایل نقلیه استفاده شود، وزن کم آن به طور قابل توجهی باعث کاهش میزان سوخت مورد نیاز وسیله می‌شود. همچنین، آن بسیار محکم، مقاوم در برابر خوردگی و ضد آب شور است که آن را به یک ماده ایده آل برای ساخت هواپیما و همچنین ساخت کشتی و قایق تفریحی تبدیل می کند.

اگر بخواهیم به طور دقیق‌تر و تحلیلی‌تر استفاده‌های پروفیل آلومینیوم در حمل و نقل را بررسی کنیم، باید نام همه انواع وسایل نقلیه، از دوچرخه گرفته تا سفینه فضایی را نام ببریم. بله! کاملا درست است! شاید تا حدی دور از تصور به نظر برسد اما تمامی این وسایل نقلیه‌ای که دائم و حتی به صورت روزانه از آنها استفاده می‌کنیم، از فلز آلومینیوم ساخته شده اند. این فلز ( و البته فرآورده‌ی پرکاربرد آن یعنی پروفیل آلومینیوم حمل و نقل)

به مردم اجازه می دهد تا با سرعتی سرسام آور حرکت کنند، از اقیانوس ها عبور کنند، در آسمان پرواز کنند و حتی سیاره ما را ترک کنند.

این نکته نیز قابل توجه است که حمل و نقل بیشترین سهم مصرف آلومینیوم را به خود اختصاص داده است: 27 درصد. این رقم با توجه به اهمیت صرفه جویی در مصرف سوخت و همچنین بازیافت پذیر بودن فرآورده‌های آلومینیومی، در چند سال آینده همچنان به رشد خود ادامه خواهد داد.

گونه‌های مختلف پروفیل آلومینیوم حمل و نقل

در شرکت ما، پروفیل آلومینیوم حمل و نقل را بر اساس نوع وسیله نقلیه و حوزه‌ی کاربرد پروفیل تولید شده، به چهار گروه زیر تقسیم می‌کنیم:

  1. پروفیل آلومینیوم صنایع ریلی و راه‌آهن
  2. پروفیل آلومینیوم هوافضا
  3. پروفیل آلومینیوم صنایع دریایی
  4. پروفیل آلومینیوم صنعت خودرو

فواید استفاده از پروفیل آلومینیوم در حمل و نقل

ما قبلاً به این نکته اشاره کردیم که پروفیل آلومینیوم، با وزن سبک و قدرت و دوام بالای خود، گزینه‌ای برتر برای ساخت وسایل نقلیه و حمل و نقل است. کاهش وزن یک وسیله نقلیه به تامین نیازهای رو به افزایش برای کارایی سوخت و کاهش آلودگی کمک می‌کند. علاوه بر این، می‌توان با توجه به نیازهای سازنده و طراحان، طیف گسترده‌ای از سطوح و پرداخت‌ها را تنظیم کرد. بنابراین، به طور کلی و جامع، فواید استفاده از پروفیل آلومینیوم در حمل و نقل را می‌توان به شرح زیر خلاصه کرد:

  • قدرت و دوام
  • وزن سبک
  • مقاومت در برابر خوردگی
  • حذف هزینه‌های تعمیر و نگهداری مکرر
  • تعمیر و نگهداری آسان و کم هزینه
  • انعطاف‌پذیری در طراحی
  • سطوح و پایان‌بندی‌های متنوع
  • قابلیت بازیافت
  • انعطاف‌پذیری در طراحی اکستروژن‌ها
  • قابلیت پرداخت سطوح آن با توجه به نیاز متقاضیان و طراحان